Različni sušilni stroji imajo varčne razrede od A do G

V naši družini sušimo perilo predvsem na naraven način. Sedaj v vlažnih zimskih mesecih pa bodo prav prišli sušilni stroji, predvsem za tiste, ki živijo v večstanovanjkih stavbah. Ko sem gledala ponudbe, kakšni sušilni stroji so na voljo, sem se najprej poučila o njihovem delovanju. Vrata sušilnega stroja se običajno odpirajo naprej in imajos predaj gumb. Na ta gumb pritisnemo s prsti v smeri proti stroju, da se vrata odprejo. V velik boben zložimo mokro perilo in vrata zapremo.

Sušilni stroji so običajno čisto preprosti za uporabo. Zapremo sprednja vrata in nastavimo čas sušenja ali pa vklopimo dodatne funkcije. Nekateri sušilni stroji imajo posodo za kondenzat. Tu se nabira odvečna vlaga oziroma voda, ki izhlapi iz mokrega perila. Lahko si napeljemo tudi cev v umivalnik, tako da ne potrebujemo te posode. Potem imajo omenjeni stroji tudi kondenzator vode, odzračevalno odprtino in odprtino za hladilni zrak. Ta cev je običajno speljana iz prostora, da lahko para nemoteno izhaja iz stroja. Pri samem postopku sušenja je pomembno, da vemo kakšna je kapaciteta, ki jo imajo sušilni stroji oziroma njihov boben. Običajno se gibljejo količine med 6 in 9 kilogramov mokrega perila. V kolikor preveč naložimo v boben, potem se perilo ne more ustrezno posušiti.

Različni sušilni stroji imajo varčne razrede od A do G

Ko izbiramo, kateri sušilni stroji nam ustrezajo, je pomembno, da pogledamo tudi energetski razred. Ker stremimo k zelenemu delovanju, da s svojim počenjem okolju škodimo čim manj, izberemo najbolj varčen razred. To pomeni, da izberemo razred A. Večja kot je črka, slabši je energetski razred. Razred G pomeni najmanj varčen postopek. Ker pa so na voljo tudi sušilni stroji s toplotno črpalko, potem lahko najdemo oznake kot je A – 40% ali A – 60%. Črkovnim oznakam so lahko dodani tudi odstotki. To pomeni, da lahko sušimo s precej nižjo temperaturo in prihranimo energijo. Perilo je po uporabi oziroma sušenjem v sušilnem stroju mehko in dišeče.

Ta vnos je bil objavljen v Sušilni stroji z značkami , , , . Zaznamek za trajno povezavo.